floridasemester.se

Start > Om Florida

ticket.jpgFlorida, förkortat FL, delstat i sydöstra USA, mellan Atlanten och Mexikanska Golfen. 151 939 km2, 13.3 milj. inv. (USA:s till folkmängden fjärde stat). Huvudstad är Tallahassee, största städer är Miami på sydspetsen (drygt 3 milj. i en sammanhängande storstadsregion inklusive Fort Lauderdale),Tampa på västkusten, Orlando i det inre och Jacksonville i nordöst.

karta_florida.jpgFlorida är flackt och delvis skogsklätt med långa sandstränder längs kusterna. Halvöns sydspets fortsätter i en kedja av kalkstens- och korallöar, Florida Keys. Den största sjön är Lake Okeechobee, och söder om den utbreder sig Everglades National Park med tropiskt djurliv, bl.a. alligatorer. Våtmarkerna har också ett rikt fågelliv.

Floridas fina badstränder och det tropiska och subtropiska klimatet, med milda vintrar, lockar omkring 40 milj. besökare per år. Många som flyttar till Florida (the Sunshine State, solskensstaten) är pensionärer. Turismen ger stora inkomster. Populära turistorter är bl.a. Miami Beach, Palm Beach, Fort Lauderdale och Daytona Beach.

kix.jpgTill de omtyckta utflyktsmålen hör rymdcentret Kennedy Space Center vid Cap Canaveral och nöjesanläggningen Disney World med Epcot Center i Orlando. Florida har betydande skogs- och jordbruk. Staten är en storproducent av citrusfrukter, men här odlas också grönsaker, tobak, majs, sockerrör m.m. Havsfiske bedrivs dels som sportfiske, dels i industriell skala. Det finns betydande fosfattillgångar men i övrigt få mineral. Livsmedel- och skogsindustrin är tradionella näringsgrenar; numera spelar rymdteknik, elektronik, turism samt kemisk produktion  en ledande roll.

/Uppgifterna hämtade ur Bonniers Lexikon/